søndag 24. juli 2011

Kan det være derfor hun døde?

Jeg fant ut noe nytt, som jeg egentlig burde ha visst litt om fra før.

Ny studie viser at det kan være en sammenheng mellom dødfødsel og mors søvnvaner/liggestilling. (Se link: Bättre för gravid att sova på vänster sida) Det innebærer at sannsynligheten for dødfødsel stiger dersom mor sover på høyre side eller på ryggen under svangerskapet, særlig mot slutten når magen er størst. Slik jeg forstår det, skyldes dette dårligere blodgjennomstrømning i morskaken. Dersom blodgjennomstrømningen stopper opp, er det jo klart at hele prosessen stopper. Det anbefales altså å ligge på venstre side gjennom svangerskapet, særlig den siste tiden, og især hos de som har økt risiko for morskakesvikt.

Å sove på høyreside, skal tydeligvis altså halvere risikoen for dødfødsel, om man skal tro på statistikken som viser at dødfødsel er mer normalt hos gravide som sov på høyre side og rygg, enn hos de som sov på venstre.

Med tillatelse, vil jeg bare lime inn et sitat fra Englesiden som sier veldig mye:

"For min del ble jeg ikke voldsomt overrasket over at mors liggestilling spiller inn - det har jo lenge vært kjent at blodgjennomstrømningen i morkaken er på sitt optimale om mor ligger på sin venstre side, og gravide som har symptomer på morkakesvikt blir gjerne anbefalt å ligge på sin venstre side.

At mors liggestilling kan ha såpass stor effekt at det gir utslag på dødfødseltallet, var dog litt overraskende. Hadde vært interessant å vite mer om de som ble rammet hadde en morkake som ikke fungerte optimalt, eller om liggestilling også har en såpass negativ effekt på en i utgangspunktet godtfungerende morkake."

- Englemamma

Det skal sies at jeg lå for det meste på høyreside og ryggen under mitt svangerskap, da jeg ikke klarte å sove på venstre. Det var tungt å ligge på venstre, syntes jeg. Da jeg våknet kl. 4 om natten og var redd for at noe var galt, lå jeg jo på rygg, - men da hadde jo Linnea antakelig vært død i 2 dager allerede. Tenk at jeg gikk med en død baby i magen... Sjokket er fortsatt ikke til å bære. Og tenk om hun døde bare fordi jeg lå på høyreside eller ryggen den natten? Det er så meningsløst... Jeg fikk aldri noen opplysning om at man helst skulle ligge på venstreside heller. Ante ingenting om det...

Synes dette er greit å vite til neste gang jeg skulle gå gravid, da kan man i alle fall forsøke å unngå at det skal skje igjen... Er jo ikke sikkert at det spiller så stor rolle egentlig, men bare for å være på den sikre siden... Jeg vil gjøre alt for at det skal gå bra neste gang! Uansett om det er en liten filleting som kan spille inn på svangerskapet.

Jeg hadde et godt svangerskap sist gang, hadde så og si ingen plager.
Hvorfor måtte dette skje? Kan det virkelig skyldes feil liggestilling? Nå skal man jo ikke ta forskningen for alvorlig, men syns det er greit å ikke ta den for gitt heller.

2 kommentarer:

 1. Kjære, jeg tror ikke du skal tenke på hvilken side du ligger på. Det finnes forskning for det utroligste, og man kan finne det merkeligste om man bare googler nok. Personlig tror jeg ikke det har noen betydning for hvilken side du ligger på. Det er sannsynligvis ikke noe du kunne gjort for å forhindret dette. Hvis navlestrengen attpåtil lå rundt halsen hennes ...

  Jeg sov (og sover fremdeles) nesten bare på høyre side :)
  (Og har tre barn.)

  Stor klem, Silje.

  SvarSlett
 2. Vet det, men i min situasjon blir man desperat. Det var ingen synlige tegn til at hun var blitt kvalt av navlestrengen... Så legene trodde ikke at det var derfor. Jeg aner ikke, skal prøve å sove på venstreside allikevel. Vil ikke risikere noe som helst.

  Klemmer tilbake

  SvarSlett